Thessaloniki
Music
Festival
Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης
O Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης γεννήθηκε στη Βέροια. Το 1996 κερδίζει το πρώτο πανελλήνιο βραβείο ερμηνείας παραδοσιακής μουσικής και με υποτροφία της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Goldsmiths (πτυχίο, μεταπτυχιακό στην Εθνομουσικολογία). Τελείωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ως υπότροφος του ιδρύματος Michael Marks Charitable Trust.
Το 2004 συνεργάστηκε με τον Μίμη Πλέσσα στη σειρά της ΕΡΤ «Τα Παιδιά της Νιόβης» και ακολουθούν τα ορατόρια «Κοσμάς ο Αιτωλός» (σε ποίηση Ιάκωβου Αυλητή), «Απόστολος Παύλος» Το 2005 βραβεύεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Λονδίνου (Hellenic Foundation) ως «Ο πιο υποσχόμενος νέος Έλληνας καλλιτέχνης του Λονδίνου» και το 2006 αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής και σολίστας στο 21ο Διεθνές Βυζαντινό Συνέδριο του Λονδίνου με πατρόνα τον τότε Πρίγκιπα Κάρολο, σημερινό βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Από το 2010 έως σήμερα, μαζί με τον αδερφό του Ματθαίο, υπήρξε κύριος εμπνευστής και παραγωγός των παραστάσεων «Ψυχή & Σώμα». Το 2019 συνεργάζεται με τον Μικη Θεοδωρακη στο project «Μίκης ο Ευξείνιος» (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονικης).
Από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως το 2014 διετέλεσε Επισκέπτης Βοηθός Ερευνητή στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2010 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Είναι κάτοχος μεταδιδακτορικού διπλώματος (2015) με βαθμό άριστα
ΦΑΛΚΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Ως συνθέτης, τραγουδοποιός και τραγουδιστής, στη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του, συνεργάστηκε με αξιόλογους Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές (Γ. Σπανός, Μ. Πλέσσας, Χρ. Νικολόπουλος, Μ. Μητσιάς, Β. Παπακωνσταντίνου, Κ. Μακεδόνας, Γ. Ζουγανέλης, Λ. Παπαδόπουλος, Β. Μοσχολιού, Ε. Δήμου και πολλούς άλλους).
Το 1991 ανακάλυψε τον Δημήτρη Μπάση και δούλεψε αρκετά χρόνια ως μάνατζέρ του, ενώ ως συνθέτης έγραψε τη μουσική στον πρώτο του προσωπικό δίσκο "Με την φόρα του ανέμου" από τον οποίο το τραγούδι «Χαμοπούλια» σε στίχους Χρ. Παπαδόπουλου έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα,και στο εξωτερικό αφού τραγουθηκε στα Εβραϊκα από την Γλυκερία και έγινε επιτυχία στο Ισραήλ, αλλά στα Τουρκικά από την Ντιλεκ Κοτσ, χαρίζοντάς του και τον πρώτο του χρυσό δίσκο. Τραγούδια του ερμήνευσαν η Ελένη Πέτα («Τι μού ‘χει λείψει») σε στίχους του συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου,η Ελένη Βιτάλη η Γλυκερία, η Ερωφιλη, η Σαββέρια Μαργιολά η διεθνούς φήμης μεσοφωνος Αλεξάνδρα Γκραβας, η Εύη Σιαμαντα, η Κατερίνα Κούκα, ο Μπάμπης Τσέρτος κ.ά.
ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
O Θεόφιλος Σωτηριάδης είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτορας του Τμήματος Μουσικής
Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σπούδασε σαξόφωνο με
διακρίσεις στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στην École Nationale de Musique de
Créteil στο Παρίσι με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, και στο
Bowling Green State University στις ΗΠΑ επίσης με υποτροφία ως βοηθός καθηγητής.
Διακεκριμένοι Έλληνες συνθέτες
έχουν αφιερώσει έργα τους προς τιμή του, τα οποία ο ίδιος παρουσίασε σε πρώτες
εκτελέσεις.
Είναι δημιουργός του Μακεδονικού Κουαρτέτου Σαξοφώνων και του κουαρτέτου
«Όσμωσις», της Ορχήστρας Σαξοφώνων Saxarácas του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης, της
Ελληνικής Βιβλιοθήκης Σαξοφώνου (http://www.hellenicsax.gr) και ιδρυτικό μέλος της
αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Beartive με σημαντικές παραγωγές στο χώρο της
εκπαίδευσης και του πολιτισμού.
Διδάσκει σαξόφωνο - περισσότερο από είκοσι χρόνια - στο Κρατικό Ωδείο
Θεσσαλονίκης και στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης.
ΣΙΑΜΑΝΤΑ ΕΥΗ
Σπουδές / πτυχία
Πτυχίο ειδικού Αρμονίας , Κλασσικό και σύγχρονο τραγούδι στο Εθνικό ωδείο Αθηνών. Σεμινάρια υποκριτικής και τραγουδιού μιούζικαλ στο Παρίσι College de Variete Chris Pages. Σεμινάρια Jazzτραγουδιού αυτοσχεδιασμού με τους Sheila Jordan, Marc Ledford μόνιμο συνεργάτη του PatMetheny{Grammy awarded}. Πιστοποιητικά παρακολούθησης λογοθεραπευτικών σεμιναρίων (Voice Craft Method).
Συνεργασίες εξωτερικού jazz
με τους Τοny Remy{κιθαρίστα των eurhythmics}, Marc Ledford, Matt Penman{μπασίστας στις περιοδείες της Madeleine Peyroux},Ernesto Simpson, Donny Mc Caslin{Grammy nominated 2005}, Chris Rafalides{vibraphone latin jazz ιδρυτής των Manhattan vibes New York., Rex Richardson σε τζαζ φεστιβάλ και προσωπικές εμφανίσεις καθώς και στο Αthens European Jazz Festival 2005
Συνεργασίες στην ελληνική μουσική σκηνή
με τους Μάριο Φραγκούλη σε πανελλαδικές περιοδείες, GoranBregovitch, Μαρια Φαραντούρη Αλέξια, Μαντώ, Στέφανο Κορκολή, Μίμη Πλέσσα, Γίώργο Χατζηνάσιο, Ελλη Πασπαλά, Λουκιανός Κηλαηδόνης ,Βαγγέλη Γερμανό, Βασίλης Λέκκας, Πασχάλης Τερζής, Βασίλης Καράς, Παντελής θαλασσινός, Κώστας Φαλκώνης, Γιάννης Δίσκος, Ακης κατσουπάκης, Μανώλης Φάμελος, Πάνος Αμαραντίδης, Αντώνη Ρέμο, Αντώνη Λουδάρο, Μπέσσυ Μάλφα, Δημήτρης Μπάσης, Σία Κοσκινά , Παναγιώτη Πετράκη ,Δάκης, Μπέσσυ Αργυράκη, Ελπίδα, Τζένη Βάνου, Στέλιος Ρόκος, Αδελφοί Τσαχουρίδη, Μελίνα Ασλανίδου, Ματθίλδη Μαγγίρα, Κατερίνα Κούκα, Γιάννη Πετρόπουλο, RobertWilliams,Φίλιππος Νικολάου, Γιοβάννα, κ.α και με τους Έλληνες μουσικούς της τζαζ ,Τάκη Πατερέλη, Βασίλη Ρακοπουλο, Αντώνη Λαδόπουλο, Δήμο Δημητριάδη, Γιώτη Κιουρτσόγλου, Γιώργο Φακανά, Κώστα Μπαλταζάνη, Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη, Αντώνη Ανδρέου, κ.α.
ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΣΣΙΑΣ
Ο Σπύρος Ρασσιάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου ξεκίνησε και τις μουσικές του σπουδές. Αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο κλασικών σπουδών τόσο στο πιάνο όσο και στα θεωρητικά και αφού ήρθε σε επαφή με διάφορα είδη ελληνικής και ξένης μουσικής, τον κέρδισε τελικά η jazz. Ως υπότροφος του Berklee College of Music στη Βοστόνη ολοκλήρωσε το προπτυχιακό πρόγραμμα με διάφορες διακρίσεις αλλά και σημαντικές συνεργασίες και εμφανίσεις σε φεστιβάλ. Συνέχισε με την υποτροφία “Michel Camilo” από το ίδιο πανεπιστήμιο στο πρόγραμμα Master, ενώ ταυτόχρονα εργάστηκε στο πανεπιστήμιο ως graduate assistant. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έπαιξε επί σκηνής και μαθήτευσε με θρύλους της jazz αλλά και γενικότερα της σύγχρονης παγκόσμιας μουσικής, όπως ο Victor Wooten, ο Laszlo Gardony, o Perico Sambeat, o Αbraham Laboriel, o Jerry Bergonzi, η Joanne Brackeen, ο Alain Perez, ο Ray Santisi και ο Danilo Perez. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με διάφορους καλλιτέχνες της jazz σκηνής (Γ. Κοντραφούρης, Χ. Ραφαηλίδης, M. Leviev, Ν. Αναδολής κ.ά.) καθώς και του έντεχνου ρεπερτορίου. Ηχογράφησε πρωτότυπη μουσική με πολλούς καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού έχοντας συμμετοχή σε πάνω από 30 albums.
ΚΡΙΤΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΡΗΣ
ΜΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΥ
ΒΑΓΙΑ
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΚΡΙΣΙΛΑ
Ο Σταύρος Μπερής γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασσική
κιθάρα, κλασσικό τραγούδι και ανώτερα θεωρητικά. Με υποτροφία του
Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου, ειδικεύτηκε στο
μεταπτυχιακό τμήμα «Παλιάς Μουσικής». Έχει εμφανιστεί στο Λονδίνο με
πολλά σύνολα Παλιάς Μουσικής και έχει συνεργαστεί με τον David
Roblou σε Μπαρόκ Όπερες των M. Locke, J. Blow, C. Monteverdi.
Τα τελευταία 28 χρόνια έχει έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα ως
μαέστρος χορωδιών. Από τον Σεπτέμβριο του 1993 αναλαμβάνει την
Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Χορωδίας Εμπορικής Τράπεζας
πραγματοποιώντας 500 και πλέον συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από τον Σεπτέμβριο του 1994 έως και τον Ιούνιο του 2007 διηύθηνε
την χορωδία του Αμερικάνικου Κολεγίου Ελλάδος (Deree College).
Από τον Νοέμβριο του 1997 του ανατίθεται η διεύθυνση της Μικτής
Χορωδίας του Δήμου Παπάγου-Χολαργού έχοντας παράλληλα και την
Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Χορωδιακού Φεστιβάλ Δήμου Παπάγου.
Τέλος από το 1999 διευθύνει την Χορωδία του Δήμου Αθηναίων
όπου έχει διδάξει τα σημαντικότερα έργα του χορωδιακού ρεπερτορίου των
Vivaldi, Handel, Bach, Mozart, Beethoven, Rossini, Brahms, Wagner,
Mahler, Verdi, Faure, Cherubini, Bruckner, Καρρέρ, Σαμάρα, Orff, Rutter,
Ξενάκη, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μαρκόπουλου, Ξαρχάκου, κ.α.
Κάτοχος διπλώματος μονωδίας από το Ωδείο Αθηνών με άριστα και τιμητική διάκριση, FLCM (Fellow του London College of Music), ανώτερων θεωρητικών ( Ωδικής, Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας). Με υποτροφία του Ιδρύματος «Αλ. Ωνάσης» συνέχισε τις σπουδές της στο Μιλάνο (Καστελλάνι, Τσόνι) και στη Βιέννη (Γιούρινατς, Κοτρουμπάς). Πρωταγωνίστησε σε πολυάριθμες παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε ρόλους όπως: La Serva Padrona (Serpina), Alcina (Umberto), Le Nozze di Figaro (Barbarina, Susanna), Entfürung aus dem Serail (Blondchen), Don Giovanni (Zerlina), Zauberflöte (Pamina, 1st Lady), La finda giardiniera (Arminda), La vie Parisienne (Gabrielle), Il Barbiere di Siviglia (Rosina), La Boheme (Musetta), Gianni Schicchi (Nella), Ariadne auf Naxos (Najade), Traviata (Violetta), Carmen (Michaela), Werther (Sophie), The cunning little vixen ( The vixen), Stravinsky ( Les noces), κ.λπ.
Άλλες συμμετοχές σε όπερες σύγχρονων συνθετών: Τα ξωτικά νερά του Μ. Καλομοίρη, Οι Δραπέτες της σκακιέρας του Γ. Κουρουπού, Μανουέλ Σαλίνας του Π. Κούκου, Καρυωτάκης του Μ. Θεοδωράκη, Η μάσκα του κόκκινου του Δ. Μαραγκόπουλου, οι Δαιμονισμένοι του Χ. Βρόντου, Μαραθών-Σαλαμίς του Π. Καρέρ κ.ά. Στις εμφανίσεις της συμπεριλαμβάνονται πολλά ατομικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γκαλά όπερας-οπερέτας, ορατόρια, κ.λ.π.
Έχει συμπράξει ως σολίστ με όλες τις σημαντικές ορχήστρες της Ελλάδας, την συμφωνική της Σόφιας, Mozarteum, I Solisti Veneti, Composers Ensemble, στο Μ.M.A και Μ.Μ.Θ., Εθνική Λυρική Σκηνή, Όπερα Θεσσαλονίκης, Semperoper στη Δρέσδη, Royal Festival Hall στο Λονδίνο, Conservatorio Verdi στο Μιλάνο, Μεγάλη Αίθουσα Φιλαρμονικής της Οδησσού, Μuseo Revoltella στην Τεργέστη, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Αρχαίο Στάδιο Δελφών και Επιδαύρου, Ηρώδειο.
Έχει διδάξει μονωδία στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών και στο Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο Εθνικό Ωδείο. Ως μαέστρος χορωδιακών συνόλων, έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με την Παιδική Χορωδία του Δήμου Αμαρουσίου καθώς και την Μεικτή Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλύρα.
Η Βάγια Παπαγιαννοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο, όπου και ολοκλήρωσε τον
πρώτο κύκλο μουσικών σπουδών στη μουσική σχολή της Καίτης Σαμαρτζή. Το 1994
ξεκίνησε τις ακαδημαϊκές της σπουδές στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου
Πανεπιστημίου, από όπου και αποφοίτησε το 1999 με βαθμό Άριστα και ειδίκευση στη
Διεύθυνση Χορωδίας υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Μιράντας Καλδή. Το 2000
ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο University of York της Αγγλίας, με υποτροφία του
Ιδρύματος Ωνάση και επόπτη καθηγητή τον Peter Seymour, από όπου και αποκτήθηκε ο
μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών Master of Arts in Performance Practise.
Εργάστηκε για οκτώ έτη στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ως συμβασιούχος, τόσο στο προπτυχιακό
όσο και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, ως καθηγήτρια Μουσικής στη δημόσια
εκπαίδευση και ιδιωτική εκπαίδευση (Αρσάκεια σχολεία), ως μαέστρος Παιδικής Χορωδίας
στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου και στο Εθνικό Ωδείο στην Αθήνα. Από το 2011 διδάσκει το
μάθημα της Διεύθυνσης Φωνητικών Συνόλων στο Τριετές Πρόγραμμα Μουσικοκινητικής
Αγωγής Carl Orff. Το 2019 δημιούργησε την Κοινοτική Χορωδία Ενηλίκων στη σχολή
Μωραΐτη. Από το 2020 είναι υπεύθυνη φωνητικών συνόλων στο El Sistema Greece και από
το 2021 είναι καθηγήτρια Μουσικής στην Ελληνογαλλική Σχολή Άγιος Ιωσήφ στο Βόλο. Από
το 2022 διευθύνει την κοινοτική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Βόλου.
Έχει διευθύνει πάνω από διακόσιες παραστάσεις μεταξύ των οποίων παιδικές όπερες,
ορατόρια και λειτουργίες με σημαντικότερες τις Πύρινες Γλώσσες του Γιάννη Χρήστου στο
Ηρώδειο, τις Φούγκες του Ν. Μάντζαρου στο Μέγαρο Μουσικής, την όπερα Διδώ και Αινείας
του H.Purcell, στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, παιδικές όπερες στο Μουσείο Μπενάκη, το
Lullaby Project στο SNFCC, έργα Ξενάκη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.
Η Αγγελική Κρίσιλα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι Απόφοιτη της Ανώτατης Κρατικής ΑκαδημίαςΣόφιας, του Πανεπιστημίου της Σόφιας (υποτροφία ΥΠΕΠΘ), της Ανώτατης Κρατικής ΑκαδημίαςΜουσικής και Χορευτικής Τέχνης του Πλόβντιβ (Βουλγαρία) και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκηςστις ειδικότητες: Διεύθυνση Χορωδίας, Παιδαγωγική της Μουσικής Εκπαίδευσης, πιάνο και ανώτεραθεωρητικά.
Παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Η φωνή στο τραγούδι”’ στο Εθνικό και ΚαποδιστριακόΠανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στη μέθοδο φωνοθεραπείας “Integrated Voice Therapy”. Επίσης, παρακολούθησε σεμινάρια διεύθυνσης χορωδίας, πιάνου, τραγουδιού, ανώτερων θεωρητικών, Alexander Τechnique, Feldenkrais στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει διευθύνει τη χορωδία του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. τη Χορωδία του Κρατικού ΩδείουΘεσσαλονίκης, τη Χορωδία Θεσσαλονίκης - Κλασικοί Τραγουδιστές και διετέλεσε χορωδός και βοηθόςμαέστρου της χορωδίας «Μακεδονία». Έχει συνεργαστεί με την Όπερα Θεσσαλονίκης, το ΜέγαροΜουσικής Θεσσαλονίκης, με ορχήστρες, με διάφορους καλλιτέχνες κ.α.
Απέσπασε α’’ βραβεία σε Πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς και έχει ηχογραφήσει τρίαχορωδιακά CD.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Το Thessaloniki Music Festival- ThessMusFest διοργανώνεται από την εταιρεία παραγωγής Inspire Productions
Η εταιρεία παραγωγής Inspire Productions, ειδικεύεται στη διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων, εκδηλώσεων, festival, events, δισκογραφίας, εκθέσων, εκδόσεων και άλλα, με σκοπό τη προώθηση του πολιτισμού σε κάθε μορφή του.
Διεύθυνση οργάνωσης και παραγωγής ThessMusFest : Τσιβούλας Δημήτριος και Φωτιάδου Άννα
Υπεύθυνοι καλλιτεχνικής διεύθυνσης:
Υπεύθυνοι επικοινωνίας : Ζάπρα Στεφανία, Τσιβούλα Ελένη
Ομάδα τεχνικής υποστήριξης - Video/Photo - 'Ηχος : Contaste Scrutiny Alexey - Prokopiou Studio
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων : Inspire Productions Team